Техника и технологија 7 недеља

октобар 16, 2020

Основне компоненте ИКТ уређаја

Матична плоча
Матична плоча је штампана плоча са многобројним електронским елементима (интегрисана кола, отпорници, кондензатори, транзистори). Служи за повезивање делова рачунара у функционалну целину, омогућава њихово напајање струјом и њихову међусобну комуникацију. Од њеног квалитета зависи квалитет рачунара.

На матичној плочи се налазе: BIOS чип, подножје микропроцесора, слотови и конектори.
 BIOS чип – садржи софтвер који тестира све делове рачунара, сваки пут када се рачунар укључи.Портови – серијски и паралелни портUSBFire Wire , Game порт
   1. Прикључак за тастатуру и миша
   2. USB прикључак
   3. Паралелни порт
   4. Game порт
   5. Прикључак за звучну картицу
   6.  Display порт
   7. Серијски порт

Магистрале
 Магистрале су електронски водови којима се сигнали крећу између различитих делова матичне плоче.

Микропроцесор
 Микропроцесор чип који управља радом рачунара. Налази се на матичној плочи. По укључењу рачунара добија инструкције за рад од BIOS -а. Када се покрене оперативни систем и други програми даље од њих добија инструкције.

На основу задатих инструкција микропроцесор ради три основне ствари:
обавља аритметичко – логичке операције
преноси податке са једне меморијске локације на другу
прати низове инструкција и доноси одлуке о њиховом извршавању
Микропроцесор одликује брзина рада  (број MIPS -ова и  брзина радног такта).  MIPS је мерна јединица која показује колико милиона инструкција може микропроцесор да обради у секунди. Са повећањем броја транзистора расте и број MIPS -ова. Брзина радног такта такође одређује брзину рада микропроцесора и мери се у херцима ( Hz ). Модерни микропроцесори могу да обраде и више од две милијарде бајтова у секунди и раде на брзинама већим од 2 GHz.
Меморија 
 Од тренутка када се укључи рачунар па док се не искључи, микропроцесор непрекидно користи меморију. Када се говори о меморији обично се мисли на RAM меморију коју најчешће називамо “оперативна меморија
 Оперативна меморија, кеш и регистри чувају податке само привремено, док је рачунар укључен у струју. Постоји и трајна меморија која памти податке без обзира на стање рачунара: хард диск, флопи диск, ROM,BIOS, флеш меморија.
RAM меморија RAM  скраћено од  en.   Random Access Memory  (меморија насумичног приступа), меморија у коју се подаци могу и уписивати и читати и чијем садржају се може приступити по било ком редоследу. 

ROM  скраћено од  ен .   Read-Only Memory  – меморија из које се подаци могу само читати. Код класичних ROM чипова, подаци се на њих уписују током самог процеса производње и касније се не могу мењати.

Тврди диск

Hard disk  (тврди диск) је уређај који пише, чита, брише и трајно памти податке. Сваки рачунар данас има барем један тврди диск, на њему се држе сви подаци неопходни за покретање и рaд  оперaтивног систем   рaчунaрa.  

Флопи диск
Флопи диск Flopi disk  ( en.   floppy Disk Drive, FDD ) је уређај за чување података који предстаља преносиви  медиј . Подаци се могу уписивати читати и по потреби брисати. Због малог капацитета се све више избацује из употребе.CD
CD  је скраћеница за Compact Disc или компактни диск који користи оптички запис за снимање података. CD је преносиви медиј на који се подаци обично могу само уписивати, али постоји и CD-RW верзија која омогућује преписивање, односно даје могућност брисања сачуваних података.
DVD
 DVD  је скраћеница od Digital Versatile Disc. Попут  CD -a користи технологију оптичког записа али поседује пуно већи капацитет.
Без обзира на то одакле се добијају подаци, углавном иду прво у оперативну меморијуЗатим их микропроцесор узима и делове тих података који ће му бити потребни, смешта у кеш меморијуНеке посебне инструкције смешта у регистре.

Кеш меморија
Кеш меморија је супербрза меморија. Убрзава рад рачунара тако што привремено чува податке којемикропроцесор често користи у раду и скраћује време преузимања података из оперативне меморије. Налази се делом поред, а делом у микропроцесору.

Регистри
 Регистри су меморијске ћелије уграђене унутар микрипроцесора које привремено чувају податке за обраду. Те податке најчешће захтева аритметичко – логичка јединица.

Флеш меморија
Користи се као још једaн облик хард диска, само мали, лако преносив и тих. Нема покретне делове као хард диск.

Време приступа подацима јој је изузетно кратко. Није јој потребан посебан извор енергије, јер се напаја преко матичне плоче. Најчешће се користи за израду меморијских штапића или USB флеш уређаја

Повезане вести