Техника и технологија

новембар 9, 2020

Обавезе и одговорност деце као учесника у саобраћају

Обавезе и одговорност учесника у саобраћају. Заштитна опрема потребна за безбедно управљање бициклом и дечијим возилима.

Posted on 15 октобра, 2012by srasica

Сви учесници у саобраћају треба да познају  закон о безбедности саобраћаја, да познају саобраћајна правила  и  прописе, знакове и свакако сви учесници у саобраћају морају да поштују саобраћајна правила.

Обавезе и одговорност деце као учесника у собраћају

Осим што познајемо и поштујемо саобраћајна правила и прописе, треба да имамо и саобраћајну културу. Када се возимо градским превозом, не треба да се гурамо, а треба знати и да предност да седну у превозу имају труднице, старе особе, инвалиди и мајке са децо,

У аутомобилу деца млађа од 12 година не смеју седити на предњем седишту. Деца до три године, када се возе у аутомобилу, морају да седе у дечјем седишту које одговара њиховом узрасту и које је причвршћено на задњем седишту аутомобила Када се вози аутомобилом, мора се ставити сигурносни појас.

У току вожње не смеју користити слушалице, јер се неће чути звук звона бицикла, или звук сирене аутомобила којима  други учесници у саобраћају нешто поручују. Забрањена је и употреба мобилног телефона, јер разговор или гледање неких садржаја одвлачи пажњу од онога што се дешава у саобраћају.

Заштитна опрема

Чести су падови деце са дечијих возила, при чему се могу задобити озбиљне повреде. Важно је да увек и обавезно носити заштитну опрему, кацигу и штитнике.

 Пре сваке вожње треба  проверити исправност свог саобраћајног средства, (исправност гума, кочница, светла, звонца итд). Одећа и обућа  треба да буду удобни.

Повезане вести

Српски језик

Данашњи задатак за групу Б је да прочитате драмски текст Љубише Ђокића Биберче на 192. страни у...

Српски језик

Петаци, данашњи задатак за групу А је да прочитају народну бајку Биберче која се налази у вашим...