Српски језик

новембар 7, 2020

Другари, ово су задаци о којима смо се договарали  у школи, а односе се на песме о раду. Изаберите један истраживачки задатак од понуђених и сами га урадити. Песме можете пронаћи у вашим Читанкама, а податке о моби, прелу, занатима и слично на интернету. Такоће, могу вам помоћи родитељи. Начин на који ћете представити свој рад сами изаберите. Можете писати на листу папира, откуцати у Ворду или одштампати. Можете да лепите фотографије, да сами илуструјете, цртате. Ученици који немају интернет могу да пронађу у Читанкама народне лирске песме о раду. Њихов задатак је да препишу једну песму из Читанке. Урађен задатак предајете 16, 17.11.2020. године у зависности од групе.  

Истраживачки задаци

 МОБА

Истражите како су се у прошлости обављали пољопривредни послови. Прикажите пољопривредне алатке и њихове називе. Откријте шта је моба. Опишите разлоге окупљања мобе. Које особине су морали да поседују мобари?  Пронађите песме које су се певале на мобама и једну анализирајте.  

Истраживачки задаци

 ПЕСМА и ИГРА

Истражите шта су то посленичке народне песме, а шта песме о раду. Којим су се занимањима бавили људи у прошлости? Како су мобари прекраћивали време? Које су игре играли? Како су се такмичили и надмудривали? Пронађите песме које говоре о такмичењу/надмудривању између момка и девојке. Прочитајте која су скривена значења дрвета леске/лешника и босиљка.

Истраживачки задаци

 ЗАНАТИ И АЛАТИ КОЈИ СУ КОРИШЋЕНИ У ПРОШЛОСТИ

Направите списак старих заборављених заната и представите неке од њих.  Пронађите фотографије на којима су представљени стари занати, алат који се користио и настали производи. Можете и да их нацртате.

Истраживачки задаци

 ПРЕЛО

Истражите послове којима су се у прошлости бавиле искључиво жене (ткање, предење…). Представите њихове алате и рукотворине. Откриј шта је прело.Пронађите песме које су се певале на прелима и једну анализирајте.

                                                                    Срдачан поздрав,

                                                                       наставница Маријана  

Повезане вести

Српски језик

Данашњи задатак за групу Б је да прочитате драмски текст Љубише Ђокића Биберче на 192. страни у...

Српски језик

Петаци, данашњи задатак за групу А је да прочитају народну бајку Биберче која се налази у вашим...