Обележавање 60 година од оснивања Покрета несврстаних

октобар 22, 2021

Поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних у нашој земљи се опет одржава самит  овог покрета који је имао изузетно важну улогу у процесу деколонизације и борбе земаља  Трећег света за стицање независности и равноправан статус са осталим земљама света. Овај  покрет је кроз политику мирољубиве коегзистенције чинио свет бољим и супротстављао се  себичним интересима великих сила које су настојале да обезвреде народе Азије, Африке и  Јужне Америке у настојању да сачувају свој идентитет. 

Овај догађај је био и повод да наставник географије и наставница историје ученицима кроз  забавне и поучне игре представе ову организацију, најистакнутије њене чланове кроз време,  кључне принципе покрета и значај самог покрета, како за његове чланице, тако и за читав  свет.  

Ученици су имали задатак да обоје заставе земаља учесница попкрета по утврђеном обрасцу  датом на сваком папирићу, а потом и да их залепе на карту. Док су то радили, чули су причу о  историјату покрета и најистакнутијим члановима. Наставници су представили и које су  бројне користи које би наша земља могла да има од обнове чланства у покрету.

Повезане вести