МУЗИЧКА КУЛТУРА МАТЕРИЈАЛ ЗА ОКТОБАР

октобар 14, 2020

Магијска моћ музике

Погледај видео о музичким жанровима кроз време на страни 88 дигиталног уџбеника. Видећеш како се музика мењала кроз различите епохе. 

Погледај видео Тројански коњ и Стара Кина на 87 страни дигиталног уџбеника. 

Погледај видео о традиционалном афричком плесу, ритуалима и магијској моћи музике на странама 89 и 90 дигиталног уџбеника. 

Послушај нумере Музика афричких племена на 90 страни дигиталног уџбеника. Како би се упознао ритуалну музику у нашим крајевима, послушај и српске традиционалне нумере Уранила коледо, коледарску песму и додолску песму Ми идемо преко поља. Послушај и нумере Играј, играј, Лазаре, Крстоноша крста носе и Краљу, свети краљу на 91 и 92 страни дигиталног уџбеника. 

Након слушања музике покушај да уочиш сличности и разлике у тим нумерама. Реши задатак на страни 92 дигиталног уџбеника.  

Ритам 

Погледај видео Ритам на 18 страни дигиталног уџбеника. Упознај се шта мери справа која се зове метроном. 

Помоћу интерактивних задатака на странама 19 и 20 дигиталног уџбеника, крeирајте прaтњу зa пeсмe ритмичким и звучним eфeктимa, кoристeћи при тoм рaзличитe извoрe звукa. 

Послушај нумеру Писаћа машина, Лироја Андерсона на страни 20 дигиталног уџбеника. Имаћеш прилику да чујеш како писаћа машина постаје солистички инструмент и „свира“ с оркестром. Обрати пажњу на то да је ритам главни елемент музике којим се писаћа машина изражава. 

Порекло групног плеса: коло, групни плес

Погледај видео о народној страдицији на страни 114 дигиталног уџбеника. 

На страни 115 можеш да погледаш како су изгледале народне ношње из разних крајева наше земље. Спољни линк одвешће те на сајт ансамбла Коло. 

Послушај традиционалне српске нумере Светлане Стевић Вукосављевић и Боре Дугића на 116 страни дигиталног уџбеника. 

Ритмичке удараљке као најједноставнији инструмент

Подсети се неких од ритмичких инструмената. Покушај да решиш интерактивни задатак на страни 31 дигиталног уџбеника. Кликни на слике инструмената и послушај како звуче. 

Направи ритмичку вежбу на страни 31 дигиталног уџбеника. 

Повезане вести

Српски језик

Данашњи задатак за групу Б је да прочитате драмски текст Љубише Ђокића Биберче на 192. страни у...

Српски језик

Петаци, данашњи задатак за групу А је да прочитају народну бајку Биберче која се налази у вашим...