ПРОСЛАВА МАСЛЕНИЦЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

фебруар 23, 2023

Масленица је руски празник који се прославља недељу дана пре почетка Великог (васкршњег) поста и завршава се Недељом праштања. Овај празник потиче још из претхришћанског доба, када се празновао у част бога Јарила и завршетка зиме. У Русији се празнује целе сиропусне недеље, ове године од 20. до 26. фебруара. Веома је омиљен, нарочито међу младима. У време Масленице пеку се палачинке од различитих врста брашна, филују се павлаком, јајима, кавијаром или нечим слатким. Прва палачинка се посвећује мртвима и  дарује се сиромасима за покој душе умрлих предака. Палачинка представља обликом и бојом сунце које растерује зиму.

И ове године се Масленица традиционално обележила у нашој школи у Дражњу и Умчарима са наставницама  руског језика Бојаном Динић и Кристином Катанчевић.

Ученици од 5. до 8. разреда су сами припремали палачинке и почастили своје другаре, наставнике и остало особље школе. У матичној школи у Умчарима, ученици су припремили и пано посвећен најстаријем и највеселијем руском празнику.

У знак захвалности за палачинке, предшколци су својим старијим другарима поклонили цртеже.

Уз руску музику и дечју радост, време је брзо пролетело, а палачинке су нестале за тили час.

Повезане вести