Национални дан књиге – „Књиге нас чине бољима“

март 3, 2022

Што више књига прочитамо, више ћемо учинити за себе. Читање нас заиста може учинити паметнијим. За разлику од гледања телевизије, које не захтева активан мисаони процес, читање је активност која покреће наш мозак да размишља. Што више књига прочитамо, то ћемо више имати знања.

Понекад нам се свакодневни живот чини досадним. У таквим тренуцима можемо да читамо добру белетристику, како бисмо се преместили у други свет где можемо на неко време заборавити на све проблеме. Можемо ићи било где – у земљу хобита, освојити нове међузвездане хоризонте или пљачкати бродове заједно са пиратима. Избор је огроман. А најбоље је то што ћемо се са овог путовања вратити одморни и пуни енергије.

Читање проширује наш речник. Што више речи можемо да употребимо, то ћемо боље бити у изражавању својих мисли и осећања. Употреба истих речи и израза за описивање различитих ствари у најмању руку нас спречава у комуникацији, а понекад показује  недостатак образовања. Због тога је толико корисно настојати да проширимо свој речник. Имаћемо о чему да разговарамо. Најлакше је започети занимљив разговор и привући пажњу других ако саговорнику можете рећи нешто ново. Књиге су извор разних тема за разговор – од разговора о карактеру и поступцима ликова до објашњења појмова који нашем саговорнику нису били познати. Осим тога, ако нам недостаје инспирација или нове идеје, најбоље што можемо да урадимо је да одвојимо мало времена за читање. Књига је управо она забава која нам може пружити задовољство и ослободити нас од досаде.

Живимо у друштву које очекује тренутно задовољство. Иако је можда лакше гледати двосатни филм, много је корисније провести пет или шест сати читајући књигу. Ако изаберемо књигу уместо ТВ-а, онда ћемо временом постати стрпљивији, што ће нам олакшати живот. Читање ће нам помоћи да се ослободимо стреса и да добро спавамо.

Ако негде идемо на путовање, најбоље је да носимо књигу са собом. То је савршен начин да проведемо време без трошења енергије на слушање трачева или коришћења телефона. Штавише, ово је одлична прилика да се навикнемо на читање. Чак и ако проведемо само неколико минута дневно читајући књигу током путовања, ти минути се претварају у сате — и можда ћемо касније бити изненађени када откријемо да смо успели да прочитамо неколико књига месечно.

Ти мењаш свој живот читањем. Знање, машта, креативност, вештине, искуство – све то долази из књига!

И због тога наша школа по пети пут учествује у акцији „Читајмо гласно!“. Ове године чланови библиотечке секције су промовисали нове књиге у свим одељењима, како код млађих ученика, тако и код старијих. Акција је спроведена и у подручној школи у Дражњу. Позитивни утицај акције се огледа у великом броју позајмљених књига из библиотеке. „Ово је мали корак за ученика, али огроман корак за читаву школу“.

Корак по корак и ближи смо циљу!

Повезане вести