Студијска посета Македонији

јун 27, 2020

Поводом трећег и завршног дела међународног Еразмусовог пројекта „Empowering minorities“ учеснице пројекта „Свет речи“ Соња Бачиловић, Светлана Иванов, Јелена Брењо и наставница наше школе  Данијела Кужет биле су у студијској посети Македонији од 30. септембра до 6. октобра. Посета је обухватала разноврсне активности којима је циљ био јачање капацитета омладинских радника који се у свом раду срећу са представницима етничких мањина и угрожених група како би се побољшао положај припадника мањина. Посета  је подразумевала сусрете са представницима омладинских организација и орагнизација које раде са мањинама, као и размену искустава учесника кроз заједничке креативне и едукативне активности.

Првог дана посете учесници су у Скопљу имали прилике да посете Омладински центар у Шутки, највећој ромској општини на Балкану, где су обишли „Дневни центар за децу са улице“  и Здравствену станицу организације „Хера“ за подршку омладини и угроженим групама у Шутки. Након тога су обишли „Сумнал“, организацију за развој ромске заједнице у Токани. Остатак дана су провели у „Инфо центру“,  где су им се представиле организације „Национално веће младих“, „Нега плус“, „Крик“, Уредништво часописа „В лице в лице“ и МОФ.

Другог дана боравка у Скопљу представљање се наставило, па су учесници имали прилику да сазнају више о следећим организацијама: ВЦС (Волонтерски центар Скопље), Млади инфо, Youth Alliance Kruševo, Сите Сити, Y peer, Summer Work and Travel Alumni Macedonia (SWT), Arno, MYLA (Macedonian Young Lawyers Association), а чак је и ручак који је организован за учеснике био део друштвеног подухвата „ Freshys“.

Трећег дана посете учесници су боравили у Струги, где су представили дотадашње активности свих фаза пројекта своје групе, подсетили се алата које су савладали током тренинга и представили своје земље на националној вечери која је била и сјајна прилика за дружење и забаву.

Четврти дан је био намењен посети Охриду и обиласку Општине у којој су учеснике пројекта примили представници Црвеног крста, Института за социолошка истраживања и одржив развој ИСИОР из Струге и представници националних мањина. Остатак дана учесници су провели уживајући у лепотама Јерусалима Балкана.

Петог дана Илона Олехова, која је била један од организатора и водитеља, упутила нас је у различите облике Еразмусових пројеката и представила активности  SALTO-YOUTH  и Regional Youth Cooperation Office – RYCO, након чега су учесници подељени у групе ради израде видео снимка који би требало да представи један од алата са којима су се упознали током пројекта. Све ове активности су биле прожете разним алатима са циљем да се чланови групе подсете садржаја, повежу и остваре будућу сарадњу кроз нове пројекте. Читава посета била је изузетан начин да се кроз културолошке и друштвене садржаје упознају нови начини интеграције мањина и ојачају капацитети оних који им у томе помажу, али и начин да се остваре нови контакти и подстакне будућа сарадња у региону.

Наставница историје Данијела Кужет

Повезане вести

Посета Москви

Током неколико протеклих година ученици наше школе имали су запажене резултате на такмичењима из...