Пројекти

КОНКУРС ДИГИТАЛНИ ЧАС

Огледни часови: Талес, Питагора и Архимед – кроз науку и векове

Поводом конкурса који организује  Министарство трговине, туризма и телекомуникација под називом Дигитални час 2016/2017. одржана су 14. новембра 2016. три огледна часа под називом Талес, Питагора и Архимед – кроз науке и векове.

Представници различитих предмета, природних и друштвених, радили су на заједничком задатку – приближити ученицима три славна филозофа Старог века, њихове теореме и истраживања на забаван начин, коришћењем савремених наставних средстава  и материјала попут  интерактивне табле, презентација, снимака и занимљивости. Огледни час су припремили и реализовали професори математике: Тања Мратинковић, Милош Антонијевић и  Владимир Јаковљевић, професор физике Сузана Ћирић,  професор историје Данијела Кужет и професор музичке културе Маја Николовски  Михајловић.

Ученици су открили старе научнике на нов начин, научили ново и обновили старо градиво, сазнали неке анегдоте и занимљивости које су их додатно заинтересовале и подстакле да стичу знања.

Мада рад није добио награду, наћи ће се у Зборнику радова са Kонкурса, што нам служи као подстицај да следеће године будемо још бољи.


E TWINNING – ПРОЈЕКАТ: МИТОВИ И ЛЕГЕНДЕ У НАШИМ ЗЕМЉАМА

Ученици и професори наше школе су веома активни на европском едукативном порталу eTwinning. Као део пројекта Митови и легенде у нашим земљама (Myths and legends in our countries), у ком учествује једанаест школа са шеснаест наставника и триста двадесет осам ученика из различитих крајева Европе, наш тим је организовао више активности. Ученици су саставили неколико презентација којима су представили нашу школу, град Београд, неколико словенских и српских легенди и прича и спремили представу која је спојила стару словенску традицију, легенде и божанства, обичајне песме и обележавање српске славе као део нематеријалне светске баштине под заштитом Унеска и прослављање свеца заштитника српских школа. Материјал је обрађен и може се пратити и на наведеном порталу.


E TWINNING  – ДРУЖЕЊЕ СА ОШ „ДОБРОВО“ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Познато је да наша школа, као чланица Унескове мреже, остварује међународну сарадњу и позива представнике страних земаља да ученицима дочарају и приближе друге културе и народе. Наша школа је преко eTwinning едукативне заједнице покренула низ пројеката, од којих је пројекат Низ улицу идем, не држи ме место – Itchy feet down the street био разлог што су нас посетили ученици и професори Основне школе „Доброво“из Словеније у периоду од 3. до 7. априла 2017. Детаљније о програму посете можете прочитати у нашем Летопису.


Манифестација Пушкинские чтени

Наша школа по други пут учествује онлајн на манифестацији Пушкинские чтени. Дана 16. маја 2017. године, обраћањем  директора школе Владимира Бокића на руском језику  започела је Манифестација посвећена Пушкину, а поводом Дана руског језика. Ученица одељења VII/3 Јована Живковић је рецитовала Татјанино писмо Оњегину и освојила прво место. Добила је серификат у електронској форми.


Међународна педагошка конференција о савременим технологијама у образовању

Међународна Педагошка конференција о савременим технологијама у образовању започета је видео обраћањем ученика VII/1 предвођених наставницом руског језика Бојаном Динић. На манифестацији су учествовале Русија, Казахстан и Србија.