Посета Москви

јун 27, 2020

Током неколико протеклих година ученици наше школе имали су запажене резултате на такмичењима из руског језика у Србији и у Русији и директор школе Владимир Бокић  дошао је на идеју да би било добро ако би ученици и наставници наше школе добили могућност да посете Москву и упознају се са тамошњим образовним системом. У договору са директором писмо је састављено и са меморандумом школе послато на адресу Департамна образовања града Москве. Убрзо је стигао одговор и позив да седморо педагога наше школе посети водеће московске школе од 14. до 17. 5. 2018. Из ОШ ,,Мића Стојковић’’ боравили су у Москви наставник географије Слободан Милићевић, наставница српског језика Данка Симовић и наставница руског језика Бојана Динић; из ОШ ,,Алекса Шантић’’ наставник математике Милан Пантелић, педагог и помоћник директора Драгана Калинић, наставник руског језика Урош Латиновић и директор Средње школе из Гроцке Селимир Радосављевић. Пут смо сами платили, а тамо нас је на аеродрому чекао водич и мини бус који су све време били са нама. Хотел је био петнаестак минута од центра, свако је имао своју собу. Посетили смо две школе које представљају комплексе више зграда, са преко 2000 деце од предшколског  узраста до 11. разреда, Институт за руски језик А. С. Пушкин и МЦКО ‒ Московски центар за квалитет образовања.             Посетили смо инжењерску учионицу у ,,Школи 2086’’. Имали смо прилике да радимо са роботима које ученици састављају, са електронским дневником у ком постоји библиотека сценарија часова, материјала и слично. Показали су нам школу и говорили о евалуацији. Директор школе Елена Владиславовна Орлова предложила је да наше две школе потпишу договор о сарадњи.
             На Инстититу за руски језик ,,А. С. Пушкин’’ дочекала нас је декан факултета Персијанова Светлана Георгијевна, а потом нас упознала са радом факултета, показала нам просторије, одржала час методике и одговарала на наша питања.
             Другог дана смо боравили у ,,Школи 1259’’. Ту смо присуствовали часу биологије у медицинском кабинету, часу хемије у савремено опремљеном кабинету са електронским периодним системом и часу физике, где смо имали могућност да сами изведемо неке веома занимљиве огледе. Присуствовали смо часу биолошке секције, који су одржале две ученице на великом одмору. Провели су нас кроз школу, имали смо разговор у модерно опремљеној сали (зборница не постоји) и пуни утисака сутрадан смо отишли у Московски центар за квалитет образовања. Тамо су нас дочекали у једној савремено опремљеној сали чланови Асоцијације за управљање квалитетом образовања. Поздравио нас је, на изванредном српском језику, директор ,,Школе 1591’’ Александр Кулагин. Председник Асоцијације Василиј Левченко представио нам је престонички систем образовања са акцентом на завршни испит после 11. разреда. Добили смо одговоре на сва наша питања и сазнали много тога у вези са електронским дневником. Сви смо добили «Толковый словарь русского языка» С. И. Ожегова на поклон и позив да поновимо посету.

Повезане вести