Извештај са Тематске конференције одржане у Бечу

јун 27, 2020

Тематска конференција намењена просветним радницима из земаља дунавског региона под називом „Учење, подучавање и размена  у школама земаља Дунавског региона“ која је део eTwinning пројекта професора из Аустрије реализована је 14. и 15. јуна у Бечу. Коференцији је присуствовало 48 наставника различитих предмета из свих подунавских земаља, а међу њима  и Данијела Кужет, наставник историје из ОШ „Мића Стојковић“, као једна од две наставнице из Србије. Догађај је реализован уз подршку аустријског огранка Erasmus + организације, Транснационалног програма „Дунав“ и Министарства образовања Аустрије, тако да су учесници кроз предавања представника ових институција могли да се упознају са њиховим плановима везаним за сарадњу земаља Дунавског региона на пољу образовања. Посебно су  интересантна била предавања представника Федералног министарства образовања Аустрије господина Јиргена Шика о регионалној стратегији за Дунав, сарадњи у образовању и обуци наставног кадра и господина Мартина Бауера о иновацијама које аустријско министарство планира за своје наставнике у погледу дигитализације, израде портфолија и реализације наставе.

Након уводног обраћања Харалда Шварца, директора међународне гимназије „Берта фон Сутнер“, у којој је реализован први дан конференције, и Урсуле Панушке, представнице Аустријске националне агенције за Еразмус + на пољу образовања, наши домаћини су нас позвали да одаберемо теме и представимо пројекте које ћемо регистровати следећег дана. Много занимљивих идеја се појавило на паноима, а међу њима и идеја о размени културног наслеђа која је повезала наставнике из Србије, Мађарске, Хрватске и Молдавије у заједнички пројекат ком ћемо се посветити следеће школске године. Ученици школе су нас потом провели кроз школске просторије, показали нам како на занимљив начин организују своје активности у школи, као и свој простор у ком бораве и пројекте у којима учествују. Веома је занимљив начин на који је школа организована јер је она заправо брод. Боравити све време на води, у једном изузетно пријатном окружењу у ком се могу наћи деца са свих континената, изузетно је искуство.

Увече су нас домаћини повели у панорамско разгледање града и након обиласка Леополдсберга познатог по другој опсади Беча из времена Великог бечког рата, одвели у Деблинг, округ познат по традиционалној бечкој кухињи и младом вину које се служи у „Хојриген“ ресторанима.

Током другог дана конференције имали смо прилику да видимо презентацију награђеног пројекта наших домаћина о традиционалним јелима земаља учесница која су припремали ученици и да се упознамо са занимљивим и корисним веб алатима кроз предавање колегинице из Бугарске Дејане Пејкове. На крају сви учесници су регистровали и представили на занимљив начин своје нове пројекте. Након опроштаја од колега из целе Европе, српски тим се посветио разгледању бечких музеја до поласка авиона.

Извештај је представљен у ОШ „Мића Стојковић“ пред колегама у петак, 22. јуна, а истог дана су и ученици школе могли да погледају занимљиву презентацију о обиласку Беча.

Повезане вести

Посета Москви

Током неколико протеклих година ученици наше школе имали су запажене резултате на такмичењима из...