Божићни обичаји код Срба и светосавље

јун 27, 2020

Тематски час „Божићни обичаји код Срба и светосавље” одржан је у среду 8.1.2010. године на претчасу у кабинету за музичку културу. Час је завршни део пројeкта Фолклорна традиција Србије који су заједно припремили наставници историје, музичке и ликовне културе. Такође, час је део два eTwinning пројеката „From doll to knowledge“ и „Спасимо од заборава“.

Поводом православног Божића и предстојећег Савиндана наставнице Маја Николовски Михајловић, Данијела Кужет и Драгана Малушић су на тематском часу, са члановима историјске, музичке и ликовне секције, кроз игру и причу, обележиле велики верски празник, подсетиле ученике на значај Светог Саве, његове бројне улоге и народно стваралаштво о њему. Ученица Анамарија Вукотић и Анђела Јанковић су својим презентацијама изведеним на интерактивној табли и луткама у народној ношњи   представиле  народну традицију и божићне обичаје код Срба. Током часа су ученици имали прилику да чују и снимак песме „Божић, Божић, благи дан“ у извођењу ученице  Ање Вукотић.

Сам пројекат је реализован са свим ученицима петог разреда. На часовима музичке културе ученици су учили да играју коло, да певају народне песме и разговарали су о начину на који они могу да сачувају своје обичаје за будуће генерације. Ликовни део се односио на израду цртежа народне ношње, шара пиротског ћилима и израду посуђа од глине по узору на посуђе које се раније користило у домаћинству. Историјски део пројекта се односио на свакодневни живот српског народа у прошлости, старе традиције и обичаје Срба, повезивање паганских обичаја са светосавским, хришћанским и неговање културе сећања. Наставник Никола Марић се пројекту прикључио као домаћин у сали за физичку културу и овековечио пројекат снимцима увежбавање корака Ужичког кола. Овакви пројекти указују на разноликост и богатство наше народне традиције и буде мотивацију код деце да нашу културу негују и поштују, али и да је промовишу код суседа и у свету.

Маја Николовски Михајловић и Данијела Кужет

Повезане вести

Посета Москви

Током неколико протеклих година ученици наше школе имали су запажене резултате на такмичењима из...